Új Microsoft-billentyűzet

Szöveg

Újfajta, három gombos billentyűzetet dob piacra rövidesen a Microsoft

Bár a néhány hónapja boltokba került, mindössze Ctrl, Alt és Delete gombokat tartalmazó klaviatúra innovatívnak bizonyult, a hardverpiacon nem aratott osztatlan sikert. Így a világ vezető informatikai cége úgy döntött, tökéletesít a koncepción, és nemsokára a három gombbal rendelkező billentyűzet logikusabb elrendezésű, modernebb, kényelmesebb változatával lepi meg a számítógéptulajdonosokat.

– Az új beviteli eszköz a felhasználói igények maximális szem előtt tartásával készült – mondta Bill Gates az előzetes termékbemutatón. – Mivel a Windows legújabb verzióinak szinte teljes funkcionalitása kiaknázható pusztán egér segítségével, az egyszerűség és takarékosság jegyében folytattuk a hagyományt, és – a tökéletességet szimbolizálandó – csupán három billentyűt helyeztünk el a periférián. Az első, Any feliratú gombnak már régóta égető szükségét érezték a felhasználók, hasznosságát nem kell különösebben ecsetelnem. A második gomb a Windows leghűségesebb vásárlói kedvéért, kényelmi okokból került a billentyűzetre: a Reset billentyűnek hála, egyetlen mozdulattal, fájdalommentesen indíthatjuk újra gépünket, anélkül, hogy bonyolult billentyűkombinációkkal fárasztanánk amúgy is megterhelt ujjainkat, vagy karunkat ki kelljen nyújtani a számítógépházig. Eme gomb praktikussága legfőképp a billentyűzet vezeték nélküli változatánál mutatkozik meg. A harmadik gomb mérnökeink különös előrelátásáról tanúskodik: a Reset #2 feliratot viseli, funkciója teljesen megegyezik a középső billentyűével, ugyanakkor annak gyakori használata miatt célszerűnek éreztük egy pótgomb beépítését, a billentyűzet élettartamának növelése érdekében.

A bemutatót azonban egy kisebb technikai malőr zavarta meg. A számítógép elindítása után a képernyőn a következő hibaüzenet jelent meg: Keyboard not found. Press any key to continue. A demót vezető Microsoft-alkalmazottnak, bár sorban mindhárom billentyűt, majd összes lehetséges kombinációjukat kipróbálta, nem sikerült működésre bírnia a gépet. Az incidenst Gates mosolyogva így kommentálta: – Nos, ezért nem jelentetjük meg egyelőre az új, három gombos billentyűzetet.

Így néz ki a billentyűzet
A hardver prototípusa. Jól megfigyelhető a három gomb eltérő mértékű kopottsága

Történet

  • Közzétéve: 2006-03-28

Írások

Beállítások